Nowości w 2020 jak wybrać ekspres do kawy - Serwis kawowy

profesjonalne ekspresy

Tradycja picia kawy

Kawa posiada wielu wielbicieli w różnych częściach świata, a każda kultura wytworzyła nieco inne sposoby przyrządzania napoju kawowego. Samych początków picia kawy można dopatrywać się w Etiopii oraz na Bliskim Wschodzie. Jednak metody parze

Nowości w 2020 jak  wybrać ekspres do kawy - Serwis kawowy profesjonalne ekspresy
nia kawy znane do dziś pochodzą z Włoch, które zapoczątkowały tradycję picia kawy w Europie. Obecnie włoskie kawy są znane jako jedne z najlepszych jakościowo kaw, a większość kawiarni w Europie przypomina te włoskie. We Włoszech także skonstruowano pierwszy ekspres do kawy umożliwiający przyrządzenie espresso. W różnych częściach świata wytworzono inne tradycje dotyczące parzenia kawy oraz preferowanego rodzaju ziaren. Wiele krajów posiada bogate tradycje związane z piciem kawy, jednak w Europie do tradycji picia kawy bez wątpienia najbardziej przyczyniły się Włochy. Wysokiej jakości kawy włoskie są doceniane przez szerokie grono smakoszy i są używane zarówno w gastronomii, jak i w zaciszu domowym. Wiele oferowanych kaw w lokalach i restauracjach pochodzi właśnie z tradycji włoskiego przyrządzania kawy.


Kawa do biura

Kawa jest napojem uwielbianym przez szerokie grono osób i stanowi najpopularniejszą używkę na świecie. Obecnie kawy można się napić niemal wszędzie, czy to w kawiarni, czy w domowym zaciszu, a także coraz częściej w biurach i szkołach. W biurach wielu firm oraz instytucji znajdują się specjalne pomieszczenia dla pracowników, w których mogą zaparzyć herbatę, zostawić lunch lub przyrządzić kawę. Coraz więcej przedsiębiorców decyduje się na zakup ekspresu do kawy, który jest do dyspozycji wszystkich pracowników, co zwiększa wydajność pracy oraz pozwala na oszczędność czasu, ponieważ pracownicy nie muszą wychodzić z biura po kawę. Kawa do biura nie musi być tak wysokiej jakości, jak kawa używana w gastronomii, można jednak kupić wysokiej jakości kawę ziarnistą w dobrej cenie za pośrednictwem dystrybutora. Wysokiej jakości kawa ziarnista, którą można przyrządzić w ekspresie w miejscu pracy, z pewnością będzie stanowiła miły dodatek dla pracowników. Włoskie kawy idealnie nadadzą się do biura ze względu na swój wyrazisty smak oraz aromat.


Sklep z kawą wysokiej jakości

Kawa posiada wielu zwolenników na całym świecie i jest jedną z najpopularniejszych używek. Niemal w każdym sklepie spożywczym można znaleźć zmieloną i rozpuszczalną kawę do kupienia. Każdy rodzaj kawy posiada nieco inny smak i aromat, dlatego dla prawdziwych smakoszy istnieją specjalne sklepy, które sprzedają wysokiej jakości kawę. Wysokiej jakości kawa jest sprowadzana przez dystrybutora kawy i najczęściej jest sprzedawana za pośrednictwem sklepu internetowego. Z usług dystrybutora kawy często korzystają kawiarnie oraz inne osoby zajmujące się branżą gastronomiczną. Dla indywidualnych klientów także możliwy jest zakup wysokiej jakości kawy, nic więc nie stoi na przeszkodzie dla wielbicieli tego napoju, żeby przyrządzać wyśmienitą kawę w zaciszu domowym. Dystrybutor kawy oferuje szeroki wybór spośród różnych rodzajów ziaren, z których każda mieszanka wysokiej jakości kawy posiada nieco inne walory smakowe. Wysokiej jakości kawy są zazwyczaj sprzedawane w formie kawy ziarnistej, ponieważ pozwala to na zachowanie pełni aromatu przez długi czas.


Jak przechowywać ziarna kawy

Kawa jest ulubionym napojem wielu osób, który jest bogaty w kofeinę znaną ze swoich pobudzających właściwości. Wysokiej jakości kawa ziarnista powinna być przechowywana w odpowiedni sposób, żeby nie stracić swojego smaku oraz aromatu. Odpowiednie przechowywanie kawy bywa kluczowe dla zachowania jej walorów smakowych, zwłaszcza przy bardziej delikatnych nutach i aromatach. Kawę ziarnistą zaleca się przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, najlepiej w szklanych słoikach ze szczelną pokrywką. Ponadto kawa ziarnista nie powinna być wystawiona na działanie promieni słonecznych, ponieważ dostęp do światła może być dla ziaren kawy szkodliwy. Najlepiej więc przetrzymywać słoik z ziarnami kawy w zaciemnionej szafce lub spiżarni. Wysokiej jakości kawa, zarówno mielona, jak i ziarnista, nie powinna mieć dostępu do powietrza, ponieważ w ten sposób może stracić na aromacie. Zwłaszcza kawa już uprzednio zmielona powinna być zamknięta w jak najbardziej szczelnym pojemniku, ponieważ szybciej traci swój aromat, niż kawa ziarnista.



© 2019 http://serwis-kawowy.lubuskiespa.com.pl/